Дома > Вести > Вести од индустријата

Клучни делови на камионот --- Крај на вратоврската

2023-12-11

Што е стап за врзување на топката?


Во автомобилскиот систем за суспензија, компонентите на шарките што ги поврзуваат горните и долните замавнувачки краци или поврзувачките шипки со зглобот на воланот, главината на тркалото итн. се нарекуваат склопови на автомобилски топчести шарки или горни и долни топчести зглобови. Зглобовите на топката за суспензија се нарекуваат и топчести зглобови со вертикална оска.

Главата на топката користи врска од типот на топка за реализација на пренос на енергија на различни оски и обезбедува ротација со повеќе агли, овозможувајќи му на управувачкиот механизам да се врти непречено и да ги намали вибрациите. Може да се каже дека главата на топката е еквивалентна на заедничкиот дел од автомобилот.


Функцијата на шипката за врзување на главата на топката


Топчестата глава за врзување е прачка за врзување со обвивка со топчеста глава. Главата на топката на управувачкото вретено се става во обвивката на топката глава. Главата на топката е шаркирана со работ на отворот на вратилото на обвивката на топката глава низ седиштето за топчеста глава на нејзиниот преден крај. Јазот помеѓу седиштето на топчестата глава и управувачкото вретено е Ролерот за игла е вграден во жлебот на внатрешната дупка на седиштето за топчеста глава, што има карактеристики на намалување на абењето на топката глава и подобрување на цврстината на истегнување на вретеното .

Главата на топката за суспензија обезбедува поддршка и поврзување за контролната рака. Може да обезбеди повеќеаголна ротација за време на управувањето, да го придвижи управувачкиот механизам да се врти непречено и да ги намали вибрациите. Функцијата за ротација со повеќе агли на главата за потпирање на топката може да обезбеди странични и надолжни функции на возилото.


Составот на шипката за врзување на главата на топката

Топчеста игла, топчестото седиште, топчестата школка, капакот за топката, капакот за прашина, обрачот, мал прстен за стегање, голем прстен за стегање итн.


Како да се процени дали е оштетена шипката за врзување на топката


Различни топчести зглобови за суспензија имаат различни типови. Независната суспензија Gongbo има само топчести зглобови на управувачот и долни потпорни топчести зглобови, додека суспензијата со повеќе врски има горни и долни контролни краци и потпорни топчести зглобови на рацете.

Главата на управувачката топка се чувствува со вртење на воланот. Количината на слободата на воланот е генерално во рамките на 15 степени. Ако се надмине, едно лице може да ја почувствува главата на управувачката топка додека ја врти насоката и шипката за врзување на воланот се движи, но сирената не се поместува. Ова значи дека главата на управувачката топка е многу истрошена и треба да се замени.

Топчестиот спој што го поддржува топчестиот зглоб и контролната рака треба да го подигне автомобилот така што тркалата да се тргнат од земјата. Едно лице може да ја влече гумата нагоре и надолу и да почувствува дали има некакво олабавување. Ако гумата може лесно да се движи нагоре и надолу, тоа значи дека топчестиот зглоб има многу олабавување и треба да се замени.

Која глава на топката е сериозно истрошена зависи од соодветната положба на движење на главата на топката. Без разлика која глава на топката е сериозно истрошена, може да почувствувате како тркалото се тресе, скока и замавнува при мали брзини, управувачот не е чувствителен, има губење на маслото и 'рѓа. Општо земено, можете да видите дека гумената обвивка на главата на топката е оштетена, маслото истекува, а управувачот е вкочанет.


X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept